Sommarvandring på Kungsleden: Från Abisko till Nikkaluokta

Sommarvandring på Kungsleden: Från Abisko till Nikkaluokta

Sommaren är en magisk tid att vandra på Kungsleden, en av Sveriges mest kända vandringsleder. Sträckan från Abisko till Nikkaluokta är en av de mest populära delarna och erbjuder en otrolig variation av landskap och naturupplevelser. Här tar vi dig med på en detaljerad genomgång av denna fantastiska sommarvandring.

Startpunkten: Abisko

Ditt äventyr börjar i Abisko, en by belägen norr om polcirkeln. Abisko är känt för sina spektakulära vyer över Torneträsk, Skandinaviska fjällkedjan och inte minst för sitt unika midnattssol fenomen. En perfekt plats att börja din vandring på!

Abisko Nationalpark

Den första delen av leden tar dig genom Abisko Nationalpark, ett område fylld med rik flora och fauna. Du kommer att passera Abiskojåkka, en forsande älv som skapar vackra och dramatiska landskapsbilder. Se till att göra en avstickare till Abisko kanjonen som bjuder på imponerande formationer och fantastiska fotomöjligheter.

Vandra mot Alesjaure

Efter Abisko fortsätter vandringen söderut mot Alesjaure. Denna del av Kungsleden är känd för sina vidsträckta vildmarker, glittrande sjöar och majestätiska fjäll. En av de största sevärdheterna på denna sträcka är Alesjaure-sjöarna, där du kan ta ett svalkande dopp eller bara vila benen och njuta av utsikten.

Stugor och vila

Längs vägen finns flera fjällstugor där man kan övernatta. STF Alesjaurestugorna är ett populärt val med sina bekväma sovplatser och gemenskapsrum. Passa på att träffa andra vandrare och dela med dig av dina upplevelser under vandringen.

Mot Tjäktja-passet

Nästa delmål är Tjäktja-passet, som med sina 1150 meter över havet är den högsta punkten på denna del av Kungsleden. Utsikten här är betagande och ger en känsla av att vara på toppen av världen. Ta det lugnt när du klättrar upp till passet och njut av varje steg.

Ta en paus i Tjäktjastugan

Längs vägen till Tjäktja-passet kan du stanna till vid Tjäktjastugan för en välförtjänt paus. Här kan du fylla på vatten och energi innan den sista sträckan upp till passet.

Singivagge och Sälka

Efter Tjäktja-passet fortsätter leden genom den vackra Singivagge-dalen och vidare till Sälka. Denna natursköna dal är perfekt för att njuta av blomstrande fjällängar och porlande bäckar.

STF Sälkastugorna

Sälkastugorna är ytterligare en plats där du kan övernatta och återhämta dig. Här finns också bastu, vilket kan vara en härlig upplevelse efter flera dagars vandring.

Närma dig Kebnekaise

När du närmar dig Kebnekaise, Sveriges högsta berg, börjar landskapet att förändras. Du passerar Kebbnekaise Fjällstation, en plats där många vandrare väljer att stanna en extra dag för att bestiga toppen. Med sina 2097 meter över havet erbjuder Kebnekaise en oförglömlig upplevelse för den äventyrslystne.

Slutdestination: Nikkaluokta

Sista delen av vandringen tar dig mot Nikkaluokta. Här går leden genom vackra björkskogar och över porlande bäckar. När du når Nikkaluokta kan du fira din fullbordade vandring med en välförtjänt måltid på Nikkaluokta Sarri, en fjällanläggning som erbjuder både mat och logi.

Sammanfattning

Att vandra från Abisko till Nikkaluokta på Kungsleden är en otrolig upplevelse som erbjuder något för alla. Från dramatiska landskap och forsande älvar till majestätiska fjäll och blomstrande dalar, denna sommarvandring kommer att ge dig minnen som varar livet ut. Förbered dig väl och njut av varje steg på denna oförglömliga resa.

Utrustningstips: Se till att ha med dig bra vandringskängor, ryggsäck, tält om du inte planerar att bo i stugor, samt tillräckligt med mat och vatten. Väderförhållanden kan snabbt förändras i fjällen, så var alltid förberedd på både sol och regn.

Notera: Kom ihåg att respektera naturen och följ de lokala riktlinjerna för hållbart friluftsliv.

Skriv en kommentar

Kungsleden Abisko - Nikkaluokta på turskidor – bokat!

Kungsleden Abisko - Nikkaluokta på turskidor – bokat!

Jag har precis bokat in mig på Svenska Turistföreningens tur "Kungsleden Abisko - Nikkaluokta på turskidor" i april 2022 och ser väldigt mycket fram emot att få komma upp till fjällen igen! Första gången jag var i Kebnekaisefjällen var 2015, även då på en STF-tur. Andra gången var på sommaren då jag och en vän vandrat dit söderifrån på Kungsleden och avslutade med en topptur upp till den gamla ras…

Visa hela inlägget
Början eller slutet på Kungsleden

Början eller slutet på Kungsleden

Jag är i Abisko! Här börjar/slutar Kungsleden och om allt går som det är tänkt kommer jag att vandra den sista biten från Singi till Abisko senare i sommar. Men nu är jag här för en vecka på turskidor söderut, med start här i Abisko och målgång i Nikkaluokta en vecka senare. Tillsammans med åtta andra mer eller mindre erfarna skidåkare och två guider kommer vi att gå ca 10 mil på turskidor.

Visa hela inlägget
Snart bär det av till Abisko!

Snart bär det av till Abisko!

I morgon kliver jag på nattåget till Abisko för en veckas vårvinter-äventyr i lapplandsfjällen! Jag ska gå på turskidor med guide och ett gäng andra skidare från Abisko till Nikkaluokta. Vi följer Kungsleden så vi kommer gå runt Kebnekaise-massivet (K på kartan är Kebnekaises topp). Totalt blir det 7 dagsetapper och vi kommer att bo i STFs fjällstugor på vägen. Varje etapp är mellan 10 och 20 km s…

Visa hela inlägget
Skimrande midnattssol: Vandring i Abisko under det arktiska sommarljuset

Skimrande midnattssol: Vandring i Abisko under det arktiska sommarljuset

När sommaren sveper in över de svenska fjällen, omvandlas ett redan imponerande landskap till något närmast övernaturligt. Det är perioden av midnattssolen, där solen aldrig riktigt går ned och fjällen badar i ett evigt dagsljus. Den här gången tar jag er med på en resa till Abisko, en plats som blir extra magisk just under dessa ljusa sommarnätter. Abisko är känt för sin nationalpark, som rymmer …

Visa hela inlägget
Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder

Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder

Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder Fjällvandring är en av de mest populära aktiviteterna under sommaren i Sverige. Med milsvida utsikter, frisk luft och tystnaden som endast berg kan erbjuda, är det en utmaning som många vill ta sig an. Men för dem som har vandrat samma stigar flera gånger, kan det kännas tråkigt att upprepa samma rutt. Därför har vi samlat några m…

Visa hela inlägget