Vinterpärlan Helags - Skidtur och topptur mot Sveriges sydligaste glaciär

Vinterpärlan Helags - Skidtur och topptur mot Sveriges sydligaste glaciär

När snön lägger sitt vita täcke över de svenska fjällen förvandlas landskapet till ett paradis för oss äventyrare. Idag ska jag berätta om en av mina mest oförglömliga turer; en skidtur och topptur mot Helags, där Sveriges enda sydligaste glaciär även utgör vår högsta topp söder om polcirkeln. Detta intima möte med vinterlandskapet är något som alla bör uppleva minst en gång i livet.

Förberedelser och planering En tur till Helags kräver grundlig planering. Klimatet kan vara oberäkneligt, så det är viktigt att ha med rätt utrustning. Först och främst måste en skidutrustning som är anpassad för fjällterräng införskaffas. Allt från fasta skidor, pjäxor och stavar till en pålitlig lavinutrustning bör finnas i packningen. Glöm inte bort de viktigaste lager av kläder; baslager, mellanlager och ett pålitligt yttre skal för att hålla vädrets makter stången.

Vägen till fjällstationen Helags fjällstation är vår startpunkt och dit kommer man oftast antingen från Ljungdalen eller Kläppen. Resan dit är en upplevelse i sig, med panoramautsikt över skogar och fjäll som vidgar sig ju närmare stationen man kommer. Fjällstationen är även perfekt för att acklimatisera och göra de sista förberedelserna.

Dagen för toppturen Toppturen inleds tidigt på morgonen. Vi fäster skidorna på ryggsäcken och börjar den inledande vandringen. Solen kämpar sig upp över horisonten och belyser fjälltopparna i orange och rosa nyanser. Vägen är markerad men det krävs en medvetenhet om omgivningen. Vi passerar terräng som är både inspirerande och krävande, där varje steg tar oss närmare Helagstoppen.

Glaciären och toppen Efter några timmar når vi glaciärområdet. Här byter vi från vandringsskor till skidor och huden under skidorna får fäste på den packade snön. Glaciären är majestätisk, med sprickor som bär på århundradens historier. Att nå toppen är det slutgiltiga målet, och det är en triumf som få saker kan mäta sig med. Utsikten är obruten i alla riktningar och man kan se mil efter mil av snöklädda fjäll.

Återvändo och reflektion Toppturen på Helags är mer än bara en skidtur; det är en resa genom ett vinterlandskap som ger perspektiv på vårt förhållande till naturen. På återvägen ner mot fjällstationen kan man i lugn och ro bearbeta intrycken och upplevelserna. Det är viktigt att respektera naturen och lämna så lite spår som möjligt.

Avslutande tips Innan ni ger er ut på en liknande tur, se till att ni har en gedigen kunskap om snöförhållanden och lavinsäkerhet. En guide kan vara värd sin vikt i guld i okänd terräng. Och sist men inte minst, glöm inte kamera! Bilderna och minnena ni tar med er kommer vara skatter för en livstid.

Förbered er för en oöverträffad upplevelse i den svenska fjällvärlden, och kanske ses vi i Helags skimrande vinterskrud!

Bestiga norra Sytertoppen

Bestiga norra Sytertoppen

Vi bestämde oss för att göra en dagstur upp på norra #Sytertoppen. Det är en lagom tur när man bor i #Syterstugan. Utsikten på toppen var fantastisk, med glaciären och dess smältvatten, deltalandskapet nedanför och de karga klipporna på toppen. Men hela vägen upp består bara av sten, sten och sten. Ingen bra tur om man inte har rejäla kängor. Totalt tog turen ca 9 timmar för oss, inklusive pauser …
Frostklädda toppar och gnistrande snöhav: Vintervandring i Sarek

Frostklädda toppar och gnistrande snöhav: Vintervandring i Sarek

Vintervandring i Sarek är inte för den oerfarne. Parken, ofta refererad till som 'Europas sista vildmark', erbjuder en nästintill orörd natur som under vintermånaderna förvandlas till ett gnistrande snöparadis med spektakulära vyers överende. Dessa månaderna erbjuder en tystnad och en stillhet som är svår att hitta någon annanstans, men kräver god förberedelse och rätt utrustning för att kunna nav…
Den magiska tystnaden i Sareks nationalpark

Den magiska tystnaden i Sareks nationalpark

När man pratar om vildmark i Sverige är det omöjligt att inte nämna Sareks nationalpark, ofta kallad 'Europas sista vildmark'. Sarek är en del av det Svenska fjällkedjan och är belägen i Norra Sverige, i hjärtat av Lappland och sammanvävt med grannparkerna Padjelanta och Stora Sjöfallet. Det är ett drömmål för många äventyrare och naturälskare, men det är också en plats som kräver respekt och nogg…
Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder

Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder

Upptäck fjällens dolda pärlor - en guide till okända vandringsleder Fjällvandring är en av de mest populära aktiviteterna under sommaren i Sverige. Med milsvida utsikter, frisk luft och tystnaden som endast berg kan erbjuda, är det en utmaning som många vill ta sig an. Men för dem som har vandrat samma stigar flera gånger, kan det kännas tråkigt att upprepa samma rutt. Därför har vi samlat några m…
Båtleden över Teusajaure

Båtleden över Teusajaure

Över sjön Teusajaure behöver man ta sig med båt. Det går en roddled utmärkt med röda bojar över sjön. Det finns totalt tre roddbåtar så att det alltid ska kunna finnas minst en båt på varje sida av sjön. Om du tar den sista båten, måste du ro över sjön tre gånger. Först ro över, ta en andra båt på släp, ro tillbaka, lämna en av båtarna och slutligen ro över en sista gång. Men oftast har man tur oc…
Höstens skiftande färger i Fulufjällets nationalpark

Höstens skiftande färger i Fulufjällets nationalpark

Få platser i Sverige erbjuder samma mystiska skönhet och stilla vemod som Fulufjällets nationalpark gör om hösten. När september månad sakta tar oss genom den förgyllande höstens ankomst, byter parkens floran dräkt från sommarens lummiga grönska till en symfoni av röda, gula och orangea kulörer. För att verkligen ta del av nationalparkens höstdräkt, är det bäst att vandra den välkända Södra Kungsl…
Så packar du lätt men smart för en veckas fjällvandring

Så packar du lätt men smart för en veckas fjällvandring

Ett effektivt packat ryggsäck är en integrerad del av en framgångsrik och njutbar fjällvandring. Att packa lätt men smart kan vara en utmaning, men med rätt planering och utrustning kan du maximera din komfort och säkerhet under din vandring. Här är några tips för att hjälpa dig att börja. 1. Välj rätt ryggsäck Välj en ryggsäck som är tillräckligt stor för att hålla all din nödvändiga utrustning, …
Sälen till Storlien - Ett äventyr längs Vasaloppsleden

Sälen till Storlien - Ett äventyr längs Vasaloppsleden

Många associerar Vasaloppet med vintersport och skidåkning, men visste du att denna historiska sträcka även erbjuder fantastiska vandringsmöjligheter på sommaren? Leden mellan Sälen och Storlien, känd för den årliga skidtävlingen Vasaloppet, är under sommarmånaderna en slingrande stig genom pampiga skogar och över fjällvidder. Att färdas till fots ger dig tid att uppleva landskapet och dess histor…
Höstmagin i Tärnaby – Vandra bland färgsprakande löv och stilla fjällvatten

Höstmagin i Tärnaby – Vandra bland färgsprakande löv och stilla fjällvatten

När höstens färger målar fjällvärlden i varma toner, och luften blir krispig och klar, är det en fantastisk tid att ge sig ut på vandring. Tärnaby, beläget i Västerbottens län, är inte bara känt för sin alpina skidåkning utan erbjuder också spektakulära vandringsleder som verkligen kommer till sin rätt under höstens månader. Upptäck Fjällens Höstpalett Hösten i Tärnaby är som en levande målning. F…
Tidig längdskidåkning i Grövelsjön

Tidig längdskidåkning i Grövelsjön

Högsäsongen i Grövelsjön drar inte igång förrän imorgon, då fjällstationen som drivs av STF öppnar. Därefter blir det bara mer och mer besökare, särskilt under sportlov och påsk. Framåt april lugnar det ner sig igen. Att ha fantastiskt januariväder och vara ganska ensam i spåren är inget jag klagar på 🙂 På grund av corona vill jag inte bo på fjällstationen med gemensamma ytor och kök. Istället har…